Tartufi

Tuber magnatumTUBER MAGNATUM

Najveća i najcenjenija vrsta. Boja žuto smeda ili sivo zelenkasta. Miris veoma intenzivan i određuje ga biljka sa kojom je u simbiozi. Veličina varira od trešnje do veličine jabuke. Nalazi se u dolinskim šumama u zajednici sa topolom i hrastom. Sezona sakupljanja tartufa traje od oktobra do januara. Otkup tartufa vrši se u svežem stanju.

 

Tuber aestivumTUBER AESTIVUM

Poznat kao letnji tartuf. Crno smeđe boje sa blagim kvrgama. Dimenzije variraju od veličine trešnje do jabuke. Blagog je mirisa koji podseća na gljive. Nalazi se u širokom pojasu šuma u zajednici sa hrastom, topolom, lipom... Sezona sakupljanja traje od maja do novembra. Otkup tartufa vrši se u svežem stanju.

 

Tuber melanosporumTUBER MELANOSPORUM

Crni zimski tartuf, veličine graška do teniske loptice. Spoljašnjost obložena bradavicama braon crne boje. Na preseku ljubičasto crn sa belim venama. Miris intenzivan, promenljiv i teško ga je definisati. Nalazi se u krečnjačkim šumama u simbiozi sa hrastom i leskom. Sezona sakupljanja traje od decembra do marta. Otkup tartufa vrši se u svežem stanju.

 

Tuber brumaleTUBER BRUMALE

Zimski tartuf tamno braon do crne boje sa bradavičastim izraštajima. Poprečni presek je tamno sive boje sa belim žilama. Prijatnog je mirisa. Raste u simbiozi sa hrastom, topolom, lipom... Vreme sazrevanja je od novembra do marta. Otkup tartufa vrši se u svežem stanju.